Soğuk Kış Günlerinin Kurtarıcısı Elektrikli Battaniye İlk Ne Zaman ve Neden Üretildi?

Elektrikli Battaniyenin Tarihçesi: İlk Akla Kimin Gelişiyle Başladı?

Birçok kazanın sebebi olan elektrikli battaniyenin serüveni, ilk kimin aklına gelmişti dersiniz?

İlginç bir şekilde, ilk elektrikli battaniyeler günümüzde kullandığımız modellere hiç de benzemiyordu!

Elektrikli battaniyenin geçmişi, 20. Yüzyılın başlarına kadar uzanıyor.

İlk elektrikli battaniyeler, oldukça büyük ve kullanışsızdı. Bu cihazlar aynı zamanda oldukça tehlikeli olarak kabul ediliyordu. Bugün kullandığımız modern elektrikli battaniyelerin temellerinin atılmasında önemli bir rol oynayan isimlerden biri, SI Russell’dı.

Russell, 1900’lerin başında elektrikli battaniyenin patentini aldı. Bu da bugünkü pratik ve kullanışlı elektrikli battaniyelere giden yolda önemli bir adımdı.

Battaniye, aslında ilk olarak sadece sanatoryumlarda kullanılmaya başlandı.

Özellikle 1921 yılında, tüberküloz hastalarının tedavisinde elektrikli battaniyeler önemli bir rol oynuyordu. Hastalara, temiz ve açık havada uyumaları öneriliyordu. Elektrikli battaniyeler de hastaların soğuktan korunmasına yardımcı oluyordu.

1936’da, elektrikli battaniyelere önemli bir yenilik eklendi. Bu da ilk otomatik elektrikli battaniyelerin icadıydı. Bu model, ortam sıcaklığına göre otomatik olarak açılıp kapanabilen bir termostatla donatılmıştı. Aynı zamanda battaniyede aşırı ısınma durumunda devreye giren güvenlik cihazları da bulunmaktaydı.

Termostat, battaniyenin daha güvenli hale gelmesini sağladı.

Bu tasarım, 1984’e kadar kullanımda kaldı. Zamanla, battaniye modellerinde termostatların sayısı arttı ve insanlar sıcaklığı daha hassas bir şekilde kontrol edebildi.

1946 yılında ise Amerika’da ilk otomatik elektrikli battaniye satışa sunuldu. Ancak bu dönemde “elektrikli battaniye” henüz yaygınlaşmadığı için birkaç yıl daha geçmesi gerekecekti. 1950’lerde ise bugünkü modern battaniyeler dünyanın dört bir yanına yayılmıştı.

Elektrikli battaniyeler, dönemin ileri teknolojisiyle yaşamlarımıza girdi. Kullanılırken dikkatli olunması gereken bu cihazlar, soğuk kış günlerinde sıcacık tutmada bize yardımcı oluyor.

Kaynaklar: ThoughtCo., Eferrit

İlginizi çekebilir:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir