Dijital Dönüşümde Yeni Meslek Standartları Belirlenecek

Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun Yeni Hedefi: Dijital Dönüşüm ve Yapay Zeka Meslek Standartları

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkanı Mustafa Necmi İlhan, bu yıl dijital dönüşüm alanında önemli adımlar atacaklarını duyurdu. İlhan, “mobil yazılım geliştirici”, “oyun geliştirici”, “veri bilimci”, “veri mimarı” ve “yapay zeka araştırmacısı” gibi mesleklerin standartlarını belirlemeyi planladıklarını açıkladı.

İlhan, dijital dönüşüm ve yapay zekanın hemen hemen tüm sektörleri etkilediğinin altını çizerek, bu alanların ayrı sektörler olarak da değerlendirilebileceğine dikkat çekti. MYK olarak Dijital Dönüşüm ve Yapay Zeka Danışma Kurulu’nu oluşturduklarını belirten İlhan, bu kurul aracılığıyla dijital dönüşüm alanındaki meslekleri tanımlamayı amaçladıklarını vurguladı.

İlhan, tanımladıkları mesleklerin yüksek eğitim gerektiren seviyelerde olduğunu belirterek, her mezunun otomatik olarak bu meslekleri yapamayacağını ifade etti. Bu nedenle, belirledikleri standartlar sayesinde nitelikli insan gücünü sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

MYK tarafından belirlenen 20 meslek arasında yapay zeka sistem analisti, blok zinciri analisti ve robotik sistemler operatörü gibi pozisyonların yer aldığını belirten İlhan, bu yıl hedefledikleri standartları karşılayan meslekler arasında mobil yazılım geliştirici, oyun geliştirici, veri bilimci, veri mimarı ve yapay zeka araştırmacısının olduğunu kaydetti.

İlhan, dijital dönüşüm ve yapay zeka sistemlerinin hızla evrildiğine dikkat çekerek, sahadan gelen talepler doğrultusunda bu alanda standardını belirleyecekleri meslek sayısının artabileceğini söyledi.

“İnsan, İnancımızda Her Şeyin Başında”

Dünyada dijital dönüşüm ve yapay zeka uygulamalarının işsizlik endişelerini gündeme getirdiğine işaret eden İlhan, insanın her şeyin merkezinde olduğunu vurguladı. İlhan, dönüşüm sürecinde insanların işlerini kolaylaştırmaya odaklanılması gerektiğini belirterek, yeni beceriler edinme sürecini destekleyerek istihdamı artırmayı hedeflediklerini anlattı.

İlhan, mesleki yeterlilik belgesine sahip insanların istihdam edilme oranına dikkat çekerek, geçen yıl yapılan bir analize göre belge sahibi kişilerin yüzde 79’unun iş bulduğunu söyledi. Bu durumun ülkedeki işsizlik sorununu azaltmaya önemli katkı sağladığını belirtti.

İlhan, mesleki yeterlilik belgelerine olan talebin yüksek olduğunu ifade ederek, meslek standartlarını çevre dostu ve sürdürülebilir kılmak için çaba gösterdiklerini dile getirdi.

Standardı belirlenen meslekler arasında yer alan “etik hackerlık” konusunu da ele alan İlhan, etik hackerın, işlerini doğru ve etik bir şekilde yapan bir profesyonel olduğunu ve sorunların tespit edilmesine yardımcı olduğunu açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir