“`html
İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nde gerçekleştirdiği son hava saldırıları sonucunda en az 14 Filistinli yaşamını yitirdi. Birleşmiş Milletler (BM), 6 Ekim tarihinden bu yana İsrail’in Gazze’nin kuzeyine 100’e yakın yardım erişim talebini geri çevirdiğini bildirirken, Oxfam da son 2,5 ayda bölgeye yalnızca 12 yardım kamyonunun girebildiğini, bu kamyonlardan üçünün yardım dağıttığı okulun bir gün sonra İsrail tarafından bombalandığını açıkladı.
İSRAİL’İN GAZZE’YE YAPTIĞI SALDIRILARDA 14 FİLİSTİN ELLİK KAYBOLDU
Anadolu Ajansı’nın (AA) aktardığına göre, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’taki Nasır Tıp Kompleksi’nden alınan bilgilere dayanarak, İsrail’e ait insansız hava araçları Refah’ın batısında insani yardım kamyonlarını koruyan kişileri hedef aldı. Bu saldırıda beş kişinin yaşamını yitirdiği ve 20’den fazla kişinin yaralandığı belirtiliyor.
İsrail uçaklarının Han Yunus’un batısında yer alan bir araca yönelik gerçekleştirdiği başka bir hava saldırısında iki kişi daha hayatını kaybetti. Nusayrat Mülteci Kampı’ndaki El Avde Hastanesi tarafından yapılan açıklamada, İsrail güçlerinin Gazze’nin orta kesimlerinde, sığınmacıların yoğun yaşadığı alanlara büyük bombardımanlar düzenlediği ifade edildi.
Ayrıca, arama kurtarma ekipleri Nusayrat Mülteci Kampı’nın kuzeyindeki El Muhayyem el Cedid bölgesindeki saldırıda hayatını kaybeden dört kişi ile yaralı 12 kişiyi enkaz altından kurtardı. İlk yardım ekipleri, Nusayrat Mülteci Kampı’nın kuzeybatısında bir okula düzenlenen bombardımanda bir kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.
Filistin Sivil Savunma Birimi, Gazze’nin doğusunda El Cundi ailesine ait evi bombalama eyleminin ardından sivil savunma ekiplerinin bir kişinin yaşamını yitirdiği ve iki kişinin yaralandığı bilgisini paylaştı. Ayrıca, Cibaliya beldesine düzenlenen bir bombardımanda da bir kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
BM: GAZZE’NİN KUZEYİ TAMAMEN KUŞATMA ALTINDA
Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Tom Fletcher, geçtiğimiz hafta Orta Doğu’ya yaptığı ziyaretlerin ardından yazılı bir açıklama yaptı. Bu açıklamada, İsrail’in 6 Ekim tarihinden itibaren Gazze’nin kuzeyine yardım ulaştırmak için gerçekleştirilen 100’den fazla erişim talebini reddettiğini vurguladı.
Fletcher, Şam, Humus, Halep, İdlib, Ankara, Beyrut, Nebatiye ve Amman’daki BM temsilcileri ile çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi. Son olarak, işgal altındaki Filistin topraklarındaki insani yardım ekipleriyle bir araya geldiğini bildirdi.
Tom Fletcher, Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) Ocak 2024’te Gazze Şeridi’nde Soykırım Sözleşmesi’nin uygulanmasına dair ilk geçici tedbir kararlarını alacağını hatırlatarak, Gazze’de sivillerin güvenli hissettiği bir yerin olmadığını, okulların, hastanelerin ve sivil altyapının büyük zarar gördüğünü ifade etti. “Gazze’nin kuzeyi, neredeyse iki aydır tamamen kuşatma altında ve bu durum kıtlık kaygısını artırıyor.” dedi.
‘İSRAİL, EKİM AYINDAN BU YANA 100’Ü AŞKIN ERİŞİM TALEBİNİ REDDETTİ’
Fletcher, kış koşullarının zorlaştığı bu dönemde Gazze’de insani ihtiyaçların arttığını vurgulayarak, İsrail’in yoğun nüfuslu bölgelere yönelik saldırılarına ve bu bölgelere tahliye taleplerinin sürdüğüne dikkat çekti. Gazze Şeridi, son bir yıl içinde en fazla insani yardım çalışanının hayatını kaybettiği ve tehlikeli bir bölge olarak kayıtlara geçti.
Fletcher, “Büyük insani ihtiyaçlara rağmen, acil yardım ulaştırmanın neredeyse imkansız hale geldiğini gözlemliyoruz. 6 Ekim tarihinden bu yana Gazze’nin kuzeyine olan 100’den fazla erişim talebimiz geri çevrildi.” şeklinde açıkladı. Ayrıca, işgal altındaki Batı Şeria’da da olayların kötüleştiğini ve ölüm sayısının rekor seviyelere ulaştığına vurgu yaptı.
OXFAM: 2,5 AYDA GAZZE’NİN KUZEYİNE YALNIZCA 12 YARDIM TIRI GİRABİLDİ
Oxfam, Gazze’nin kuzeyine gönderilen yardım tırlarını kontrol eden İsrail’in, son 2,5 ayda yalnızca 34 tıra izin verdiğini belirtti. Yardım dağıtımı, gecikmeler ve İsrail ordusunun engelleri nedeniyle aksadığını ifade etti.
Uluslararası sivil toplum kuruluşları, 6 Ekim’den bu yana İsrail’in bölgeye yönelik saldırılarının artmasıyla Gazze’nin kuzeyine girişi engellediğini kaydetti. Bu durum, yerel yardım ihtiyaçlarının tam olarak belirlenmesini zorlaştırıyor. Oxfam’ın açıklamasında, yalnızca Birleşmiş Milletler (BM) yardım tırlarının Gazze’nin kuzeyine geçmesine izin verildiği ve bu sayının son 2,5 ayda 34 olduğu belirtiliyor.
Ayrıca, geçen ayında 11 yardım tırının Cebaliye bölgesindeki arama noktasına geldiği, giriş izni aldıktan kısa bir süre sonra askerler tarafından durdurulduğu hatırlatıldı. “Bu tırlardan yalnızca 3’ü Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Hanun’a girebildi. Yardım teslimatı sırasında İsrail askerleri ve insansız hava araçları okula açtıkları ateşle güvenliği tehdit etti.” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, İsrail’in Gazze’ye 39 gün sonra, 19 Aralık’ta 9 yardım tırının daha girişine izin verdiği ve bu tırların su ve gıda ile yardım dağıttığı belirtildi. Toplamda, bu 2,5 aylık süre zarfında yardım dağıtabilen tır sayısının sadece 12 olduğu aktarıldı.
‘HAYATTA KALMAK İÇİN UMUTSUZ YOLLAR DENİYORLAR’
Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması’na (IPC) göre, Gazze’nin kuzeyinde yüksek düzeyde kıtlık yaşanırken, diğer bölgelerde ise kıtlık riski oldukça yüksek. Açıklamada, “İnsanlar, hayatta kalabilmek için umutsuz yollara başvurmak zorunda kalıyorlar. Kadınlar ve çocuklar hastalık riski altında, metal parçalarıyla yaralanma riski taşıyıyor ve patlamamış bombalarla karşılaşma tehlikesiyle karşı karşıyalar.” denildi.
Gazze’de, halen dünyada en fazla uzvu kesilmiş çocuğun bulunduğu ve yaklaşık 130 bin kişilik yerinden edilmiş sivilin yaşadığı, bunların 91 bininin kadın ve çocuk olduğu bilgisi verildi. Ayrıca, İsrail ordusunun bölgeye giriş yapan insani yardımları kasıtlı bir şekilde engellediği belirtilen açıklamada, “Düzenli çalışan Erez Sınır Kapısı dışında tüm sınır kapılarında kısıtlamalar devam ediyor.” ifadeleri yer aldı.
Bölgedeki Oxfam ekipleri, bu hafta içinde, insani yardıma ulaşmanın tüm zamanların en düşük seviyesine düştüğünü belirtti. Kış şartlarının, derme çatma barınaklarda yaşayan 1,6 milyon kişiyi etkilemesi beklenirken, bunların içinde yarım milyonu sel riski taşıyan alanlarda yaşıyor. BM’nin yalnızca 1,6 milyon kişiden %23’üne yağmur ve soğuktan korunma yardımı yapabildiği hatırlatıldı.
‘İSRAİL, AÇLIĞI SİLAH GİBİ KULLANIYOR’
Gazze halkının yaşam koşullarına dair Oxfam çalışanlarına ilettiği değerlendirmeler arasında, Gazze’nin merkezinden zorla çıkarılan bir kişi, çocuklarının daha az oyun oynaması gerektiğini belirtirken, bir başka dede ise 15 torunuyla paylaştıracak bir paket bisküvisinin olduğunu söyledi. “Barınak ihtiyacımız var ama plastik branda 180 dolar (yaklaşık 6 bin lira) ve bunun için en az 5 tanesine ihtiyacımız var. Elektriğimiz yok.” şeklinde dile getirdi.
Oxfam’ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Abi-Khalil, “İsrail’in uluslararası hukuku hiçe sayarak açlığı bir silah olarak kullanmasına dünya liderlerinin sessiz kalmasını anlamakta zorlanıyoruz.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Gazze’deki kamu hizmetlerinin çökmekte olduğunu ve insani yardım sisteminin yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. “Uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunuyoruz; bu durumu durdurun. Diplomatik ve ekonomik gücünüzle İsrail’i durdurabilirsiniz. Ateşkes olmadan geçen her gün, yüzlerce insan için ölüm demektir.” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.
(ANADOLU AJANSI)
“`