Kediniz acı mı çekiyor? Yapay zekaya sorun
Gülinay SELÇUK
Japonya’daki program geliştiriciler veteriner hekimlerle birlikte binlerce kedi fotoğrafını inceleyerek yüzde 95’in üzerinde doğruluğa sahip bir uygulama tasarladı. Yapay Zeka (AI) uygulaması ile kedinizin fotoğrafını çekerek uygulamaya yüklemeniz yeterli. Uygulama kedinizin kulak-baş pozisyonuna, gözlerinin kısıklığına ve bıyıklarına bakarak veri topluyor.
Uygulama üzerinde Nihon Üniversitesi Hayvan Tıp Merkezi uzun süredir çalışmalar yürütüyor. Veterinerlerin aslında bir hayvanın acı çekip çekmediğini belirli bir dereceye kadar anlayabildiğini söyleyen uzmanlar, ancak sahipleri için bunun daha zor olduğunu vurguluyor.
Sky News haber sitesine konuşan Merkez Başkanı Profesör Kazuya Edamura, “Yaşlı kedilerin yüzde 70’inden fazlasında artrit veya ağrı var, ancak bunların yalnızca yüzde 2’si hastaneye getiriliyor” diyor ve ekliyor: “Uygulama, kedi sahiplerinin durumun normal olup olmadığını anlaması için bir araç.”
DOĞRULUK PAYI YÜZDE 95
Geçen yıl Japonya’da piyasaya sürülmesinden bu yana uygulamanın ön sürümünü 230.000’den fazla kişi kullandı. AI uygulamasını geliştirmek için her geçen gün daha fazla sayıda kedi fotoğrafı kullanılıyor. Bu sayede yazılım da bir kedinin ne zaman acı hissettiğini anlamasını sağlayacak şekilde yenileniyor. Son olarak uygulamanın ulaştığı yüzde 95’lik doğruluk payı ise sistemin şuana kadar yakalanan en düşük hata verisiyle sonuç verdiğini ispatlıyor.
KEDİ-KÖPEK SAYISI ÇOCUK SAYISINDAN FAZLA
Daha çok yaşlı kedi sahiplerinin favorisi haline gelen uygulama hayvan hastanelerindeki yoğunluğu da azaltmayı hedefliyor. Japonya’daki Evcil Hayvan Yemi Derneği’nin tahminine göre ülkede geçen yıl yaklaşık 16 milyon evcil kedi ve köpek vardı; bu rakam 15 yaşın altındaki çocuk sayısından daha fazla.