Arjantin’de dolara erişim kısıtlandı

Arjantin Merkez Bankası, Devlet Başkanı Javier Milei ekonomide ‘şok terapisi’ programının ilk tedbirlerini açıklayana kadar resmi döviz kuru üzerinden dolara erişimi kısıtlama kararı aldı.

Merkez Bankası’nın dün yaptığı açıklamaya göre, ülkenin resmi döviz piyasası, Milei’nin ekibine idari prosedürlere uyma ve kendi politikasını uygulama zamanı vermek için sınırlı işlemlerle çalışacak.

Milei ciddi harcama kesintilerine hazırlanırken Ekonomi Bakanı Luis Caputo’nun ilk tedbirlerini bugün açıklaması bekleniyor. Milei pazar günü yaptığı açıklamada, “Daha önce başka hiçbir hükümet bizim devraldığımızdan daha kötü bir durumu devralmadı” demişti.

Yatırımcılar önümüzdeki birkaç gün içinde dövizde büyük bir devalüasyon öngörüyor. Şu anda bir dolar resmi kurda 385 peso değerindeyken, paralel piyasalarda yaklaşık 1000 peso değerinde.

GÖREVİ BU HAFTA DEVRALDI

Yüzde 140’ın üzerinde enflasyonla mücadele eden ülkede geçen ayki seçimleri kazanan sağcı lider Javier Milei pazar günü Arjantin’in yeni devlet başkanı olarak göreve başladı. Milei, kongrede düzenlenen bir törenle yemin etti ve başkanlığı devraldı.

Milei konuşmasında Arjantinlileri ekonomik krizden çıkma girişimleri süresince daha fazla acıya katlanmak zorunda kalacakları konusunda uyardı.

Milei, yeni hükümetin gidişatı değiştirmemesi halinde görevden ayrılan Alberto Fernandez yönetiminin yüzde 15 bine ulaşabilecek bir enflasyon bıraktığını söyledi. Milei, kongre dışında kendisini bekleyen kalabalık bir topluluğa “Hayatlarımızı mahvettiler. Para yok” diye seslendi.

Harcamaları hızla azaltma vaadini yineleyen Milei, başka alternatifin olmadığını ve fazla zaman da kalmadığını söyledi. Yeni başkan, ekonominin düzelmeden önce kısa vadede daha da kötüleşeceğini de sözlerine ekledi.

ARJANTİN EKONOMİSİNDE SON DURUM

Arjantin’de kasım ayı enflasyonu yıllık bazda yüzde 142 seviyesinde seyrederken Merkez Bankası gösterge faizi ise yüzde 133 oldu.

Ekonomiye “şok tedavisi” uygulamayı düşünen Milei’nin vaatleri arasında merkez bankasını kapatmak, pesoyu terk etmek, kamu harcamalarını azaltmak ve ekonomik reformlar bulunuyordu.

Ayrıca ülkede yüksek enflasyonun yanında bir ekonomik durgunluk da bekleniyor. Kuraklığın da etkisiyle bu yıl yüzde 2 küçülme öngörülüyor.

Ülkede ayrıca dövize kaçışı engellemek için çok sıkı sermaye kontrolleri bulunuyor. Halihazırda 4 farklı döviz kuru uygulanıyor.

Milei ise sermaye kontrollerini hızla geri alma ve nihayetinde ekonomiyi dolarize etme sözü verirken, yakın gelecekte resmi ve paralel kurları birbirine yaklaştırmak için keskin bir devalüasyon yapılması muhtemel görülüyor.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir