Araştırma: İlk insanlar 400 bin yıl önce kunduz avlıyordu

Johannes Gutenberg Üniversitesi / Mainz

Bundan yaklaşık 400 bin yıl önce, ilk insanlar kunduzları bir besin kaynağı olarak kullanıyor ve büyük ihtimalle postları için de avlıyordu. Bu, Almanya’nın Mainz kentindeki Johannes Gutenberg Üniversitesi (JGU), yine Mainz’da bulunan Leibniz Arkeoloji Merkezi (LEIZA) ve Hollanda’daki Leiden Üniversitesi’nden bir araştırma ekibin vardığı sonuç.

YAYGIN GÖRÜŞ, BÜYÜK MEMELİLERİ YEDİKLERİ YÖNÜNDEYDİ

Araştırma yazarları, “Scientific Reports” (Bilimsel Raporlar) adlı dergide yayınlanan makalelerinde, Orta Pleistosen çağında yaşayan insanlarının düzenli biçimde bu küçük hayvanlarla beslendiklerini ve bundan ötürü bilinenden çok daha çeşitli bir beslenme tarzına sahip olduklarını ortaya koydu. Şu ana dek, bu çağda yaşayan homininlerin (insansıların) basit bir sebepten dolayı öncelikle büyükbaş hayvanlar ve gergedanlar gibi büyük memelilerle beslendikleri yönünde bir görüş hâkimdi.

JGU’da Antik Araştırmalar Bölümü / Tarih Öncesi ve Sonrası Arkeoloji Anabilim Dalı Profesörü ve LEIZA’nın bir parçası olan Neuwied kentindeki Arkeolojik Araştırma Merkezi ve Davranışsal İnsan Evrimi Müzesi (MONREPOS) Direktörü Sabine Gaudzinski-Windheuser, “Bu çağ boyunca yaşayan büyük memelilerin kalıntıları çoğu zaman küçük memelilerinkinden çok daha iyi korunuyor; bitki kalıntılarından bahsetmiyorum bile” dedi.

‘UZUN VADELİ STRATEJİ GÖZLER ÖNÜNE SERİLMİŞ OLDU’

Yeni araştırmayı JGU ve MONREPOS’tan meslektaşı olan Lutz Kindler ve Leiden Üniversitesi’nden Wil Roebroeks ile beraber yazan Gaudzinski-Windheuser, şöyle konuştu:

“Şu ana dek Paleolitik dönemden kalma kunduz kemiklerinde, fazlasıyla ender biçimde ve yalnızca korunmuş haldeki kemiklerde kesik izleri tespit edilmişti.

Dietrich Mania’nın Bilzingsleben sahasında gerçekleştirdiği geniş ölçekli ve uzun süreli kazılarda pek çok kunduz kalıntısı açığa çıkarıldı. Yaptığı araştırmalar şimdi ilk kez bu hayvanlardan faydalanılmasının ardında yatan uzun vadeli stratejiyi gözler önüne serdi.”

HEDEF GÖZETEREK AVLANIYORLARDI

Araştırmacılar, birkaç on yıl önce Thüringen’e bağlı Bilzingsleben sahasında gün ışığına çıkarılan en az 94 kunduzun yaklaşık 400 bin yıllık kemiklerini incelemek amacıyla büyüteçler ve dijital mikroskoplar kullandı.

Bulgular, taş aletlerin üzerinde bulunan ve yoğun biçimde et tüketildiğine işaret eden kesik izlerini saptamalarını sağladı. Gaudzinski-Windheuser, “Bilzingsleben kazı sahasında bulunan kalıntıların temelde genç yetişkin kunduzları barındırması ilgi çekici” dedi.

Bu bulgu, o dönemde yaşayan homininlerin kasıtlı biçimde deneyimsiz ama tamamen erişkin ve yağ bakımından zengin hayvanları avlamış olduğunu ortaya koydu. Yağ, Pleistosen döneminde en önemli besin kaynaklarından biriydi.

Gaudzinski-Windheuser “Şu ana kadar, Avrupa’da yaşayan ilk insanların günümüzden yaklaşık 50 bin yıl öncesine dek öncelikli olarak büyük avlarla beslendikleri ve bu durumun modern insanların daha esnek olan beslenme stratejileri açısından büyük bir fark olduğu düşünülüyordu. Şimdiyse, homininlerin besin yelpazesinin çok erken bir dönemde, düşünülenden çok daha geniş olduğunu ortaya koyduk” diye konuştu.


Yazının orijinali Science Daily sitesinden alınmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir